Вежбањето има многу придобивки, и лековити и превентивни, како за физичкото така и за менталното здравје. Секое време кое ќе го одвоите за вежбање, дури и ако трае кратко, најверојатно ќе донесе придобивки.

Вежбањето има корист и за менталното и за физичкото здравје. Една студија на Националниот институт за стареење вели дека „да се опуштиме“ е ризично.

Доверлив извор на Центарот за контрола и превенција на болести (CDC) вели дека „редовната физичка активност е една од најважните работи што можете да ја направите за вашето здравје“, и секој може да има корист од неа.

Во 1953 година, пионерска епидемиолошка студија во Лансет направена врз возачи на автобуси покажала дека стапката на коронарна срцева болест е помала кај физичките активните возачи отколку кај помалку активните возачи на автобуси.

Според неодамнешниот преглед, доверлив извор, од тој ран извештај, истражувачите ја поврзуваат физичката неактивност со повеќе од 40 хронични состојби.

Оваа статија разгледува некои специфични придобивки од редовното вежбање за менталното и физичкото здравје.

1. Го подобрува кардиоваскуларното здравје

Редовното вежбање е добро за здравјето на срцето. Можните придобивки вклучуваат:

 • подобрување на нивото на холестерол
 • намалување на крвниот притисок
 • намалување на ризикот од срцев удар и срцеви заболувања
 • намалување на ризикот од мозочен удар

Намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни заболувања е важна придобивка од вежбањето.

Едно лице може веднаш да започне да ги доживува придобивките од редовното вежбање, иако доверливиот извор на CDC препорачува возрасните да вежбаат 150 минути неделно со умерен интензитет.

2. Помага при управување со дијабетес

Според Американската асоцијација за дијабетес (ADA),  луѓето со тип 2 дијабетес или оние кои се изложени на ризик, различните видови вежби можат да бидат од корист и тоа за:

 • подобрување на контролата на гликозата во крвта
 • намалување на кардиоваскуларните фактори на ризик
 • помага при губење на тежината
 • помага при општа благосостојба
 • одложување или спречување на развојот на дијабетес тип 2

Вежбањето исто така може да им користи на луѓето со дијабетес тип 1 со:

 • подобрување на кардиоваскуларната кондиција
 • зајакнување на мускулите
 • подобрување на чувствителноста на инсулин

Американската асоцијација за дијабетес (ADA) вели: „Физичката активност и вежбање треба да бидат препорачани и пропишани за сите лица со дијабетес како дел од управување со контролата на гликемија и целокупното здравје“.

3. Го намалува ризикот од некои видови рак

Националниот институт за рак вели дека има „силни докази дека повисоките нивоа на физичка активност се поврзани со помал ризик“ од следниве видови рак:

 • дебелото црево
 • стомак
 • хранопроводот
 • гради
 • мочниот меур
 • матката (ендометријален)
 • бубрег

На пример, анализата од 2016 година на 26 студии за рак на дојка, простата и колоректална жлезда, откри 37% намалување на смртноста специфична за ракот кога се споредуваат најактивните пациенти со најмалку активни пациенти.

Исто така, може да постои врска помеѓу физичката активност и намалениот ризик од други видови рак, но доказите не се толку јасни.

4. Го подобрува менталното здравје и расположението

Физичката активност може да помогне да се намали анксиозноста и оваа корист може да започне веднаш по умерена или енергична сесија за вежбање.

На долг рок, редовно вежбање исто така може да помогне да се намали ризикот од депресија.

5. Го подобрува здравјето на коските

Редовното вежбање може да помогне да се спречи губење на густината на коските што се јавува со стареењето, велат од Центарот за контрола и превенција на болести.

Умерено или енергично зајакнување на мускулите и аеробни вежби, како и програми за зајакнување на коските, сето тоа може да помогне.

Вистинските придобивки за густината на коските започнуваат со само околу 90 минути вежбање неделно.

Вежби за носење тежина, како што се одење и танцување, и вежби за отпор се особено добри за здравјето на коските.

6. Помага во градење и зајакнување на мускулите

Вежбањето со тежина помага да се изградат силни мускули, што е особено важно за возрасните како што стареат.

7. Ја зголемува шансата да живеете подолго

„Силните научни докази покажуваат дека физичката активност ја одложува смртта од сите причини“, се вели во извештајот од Одделот за здравство и човечки услуги од 2018 година.

Уште подобро, придобивките почнуваат да се акумулираат со скромни количини на умерени до енергични вежби. Најголемиот скок се случува кога едно лице преминува од „неактивно“ во „недоволно активно“.

8. Помага при одржување на телесната тежина

Центарот за контрола и превенција на болести (CDC) вели дека има добри докази дека вежбањето може да помогне во одржување на телесната тежина со текот на времето, иако за тоа може да биде потребно повеќе од препорачаната количина.

Во принцип, губењето на тежината, а потоа и одржувањето на истата, исто така, бара здрава, урамнотежена исхрана.

Лесно е да се прецени бројот на калории што ги согорува вежбањето.

ЦДЦ дава неколку примери за калории што лице со тежина од 154 килограми би ги согорило за време на еден час активност за:

 • пешачење: 370 калории
 • лесно градинарство: 330 калории
 • 8 километри трчање или џогирање: 590 калории

9. Може да помогне при хронични болки

Во 2017 година, еден преглед на Cochrane Reviews, кои систематски ги разгледуваат доказите за одредени интервенции, испитувале дали вежбањето и физичката активност помагаат при хронична болка кај возрасните.

Студијата заклучила дека конечниот одговор ќе бара повеќе истражувања.

Авторите забележале дека иако квалитетот на доказите е генерално низок, „постојат некои докази за подобрена физичка функција и променлив ефект врз психолошката функција и квалитетот на животот“.

Се чини дека ниту една од интервенциите не предизвикала никаква штета. Авторите на прегледот забележале ограничени докази за подобрување на интензитетот на болката.

10. Помага при спречување падови кај постарите возрасни лица

Според ЦДЦ, физичката активност која вклучува повеќе од еден вид, како што се аеробни вежби, тренинг за рамнотежа или зајакнување на мускулите, може да помогне да се намали и ризикот од падови и ризикот од повреди од падови кај постарите лица.

 

11. Помага при спиење

Вежбањето им помага на луѓето да спијат, а некои од придобивките може да започнат веднаш. Редовното вежбање може да помогне со:

 • зголемување на ефикасноста на спиењето
 • подобрување на квалитетот на спиењето и длабок сон
 • намалување на дневната поспаност
 • намалување на потребата за лекови за спиење

12. Помага при остеопороза

Бидејќи вежбањето може да го подобри здравјето на коските, може да ја третира или спречи остеопорозата.

Редовното вежбање, исто така, помага да се спречат падови и фрактури поврзани со мускулна слабост и недостаток на рамнотежа, што е особено важно за луѓето со остеопороза.

13. Ја подобрува функцијата на мозокот и го намалува ризикот од деменција

Редовното вежбање може да го намали ризикот на деменција и Алцхајмерова болест кај возрасните.

Кај луѓе постари од 50 години, вежбањето исто така подобрува одредени аспекти од перцепцијата, како што е брзината на обработка.

Една студија од 2016 година ги прегледала доказите кои укажуваат дека физичката активност, когнитивната активност (како што е учењето нови вештини) и исхраната со медитерански стил, промовираат „здравје на мозокот“ кај постарите лица.

Резултатите сугерираат дека овие однесувања, можеби во комбинација, можат да помогнат да се спречат когнитивните манифестации на стареење и невродегенеративните заболувања.

Резиме

Редовното вежбање може да го намали ризикот од многу сериозни болести, да го подобри менталното здравје и расположението и да го продолжи животниот век. Вежбањето е од корист за сите.

Некои придобивки произлегуваат со многу мало зголемување на физичката активност за луѓе кои во моментов се неактивни.

Дури и ако некое лице е далеку од исполнување на препорачаните неделни нивоа на активност, тие први чекори се важни и вредни.

 

Извор: MedicalNewsToday