Kомпанијата за вселенски летови во сопственост на Џеф Безос објави дека работи на создавање на сопствена вселенска станица. Наречен Orbital Reef (Орбитален гребен), тој ветува дека ќе биде нешто како индустриски и комерцијален центар и ќе треба да започне со работа во втората половина на оваа деценија.

Ќе се развива и работи во партнерство со Сиера Спејс, подружница на корпорацијата Сиера Невада. Сиера Спејс попозната по Dream Chaser, вселенско летало што треба да започне со работа во 2022 година и да носи товар до Меѓународната вселенска станица. Таканаречениот Орбитален гребен е поддржан и од Боинг, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions и Државниот универзитет во Аризона. Компанијата се надева дека ќе ги користи Starliner на Боинг и гореспоменатиот Dream Chaser на Сиера Спејс за да превезува товар и патници до Орбиталниот гребен.

Во Орбиталниот гребен ќе може да живеат до 10 луѓе, што е речиси исто колку и Меѓународната вселенска станица. Ќе има „вселенска архитектура насочена кон човекот“ со „услуги и удобности од светска класа“. Исто така ќе има повеќе пристаништа за посета на вселенски летала и модули. Орбиталниот гребен ќе има отворен систем кој ќе овозможи на секој клиент или нација да го користи.

„Искусни вселенски агенции, високотехнолошки конзорциуми, суверени нации без вселенски програми, медиуми и туристички компании, финансирани претприемачи и идни ориентирани инвеститори, сите имаат место на Орбиталниот гребен“, велат на компанијата.

Единствениот успешен проект на Blue Origin е суборбитална туристичка програма која ги испраќа патниците до работ на вселената (и назад) на Њу Шепард. Веќе летаа осум луѓе, меѓу кои и Безос, како и Вилијам Шатнер од Star Trek. Други проекти, како ракетата Њу Глен (која компанијата се надева дека ќе ја искористи за лансирање на некои од модулите на Орбиталниот гребен) и лендерот на Месечината Сина Месечина сè уште се во развој.