Вашиот автомобил е на кревки нозе, а трошоците за негово поправање чинат повеќе отколку што вреди автомобилот. Време е за нов – но дали треба да купите нов или половен? Што се исплати повеќе во финансиска смисла? Да ги разгледаме добрите и лошите страни на новите наспроти користени автомобили.

Купување на нов автомобил

Предности:

 1. Добивате мир во умот: новите автомобили доаѓаат со целосна гаранција од фабриката, така што ќе потрошите многу малку на одржување и поправки за време на гаранцијата.
 2. Ефикасноста на горивото постојано се подобрува како што се воведуваат нови модели. Трошоците за гориво се главна компонента на вкупните трошоци на сопственоста на автомобилот.
 3. Можете да ја добиете најновата технологија, вклучувајќи ги и Apple CarPlay и Android Auto. Повеќето нови автомобили доаѓаат со Bluetooth конекција за телефон, така што можете да го користите телефонот легално за време на возењето, без да морате да купите Bluetooth интерфејс.
 4. Изберете ја специфичната боја и додатоците што ги сакате.
 5. Не мора да се грижите за тоа како возилото го одржувал претходниот сопственик.

 

Недостатоци:

 1. Нагло се амортизира на почетокот – неговата вредност паѓа веднаш штом ќе го изнесете од салон
 2. Чини многу поскапо за разлика од половен автомобил
 3. Вашата единствена опција за набавка е од застапникот

Купување на половен автомобил

Предности:

 1. Првиот сопственик го платил трошокот за најголемата амортизација на автомобилот, и со тоа ви овозможил заштеда од илјадници евра.
 2. Застапништва за нови автомобили продаваат возила со „заверена претходна сопственост“. Овие автомобили од доцен модел имаат мала километража, темелно се прегледуваат и се со гаранција поддржана од фабриката.
 3. Бидејќи вредноста на возилото ќе биде пониска, исто така ќе заштедите на данокот на продажба и премиите за осигурување. Ако го платите во готово, најверојатно ќе заштедите на вкупната камата, бидејќи висината на кредитот за кој плаќате камата ќе биде помала, дури и ако каматната стапка е малку повисока.
 4. Половните автомобили може да се купат во нова продавница за автомобили, на плацови за половни автомобили или преку приватен продавач.

Недостатоци:

 1. Не можете да бидете сигурни колку добро е одржуван и сервисиран автомобилот од неговиот сопственик, затоа се препорачува истиот да биде прегледан од страна на механичар, за да ги идентификувате сите проблеми кои би ги имало возилото, со што ќе ве чини дополнително.
 2. Немате гаранција за возилото или истата би била ништовна доколку продавачот не го одржувал правилно.

Други фактори што треба да се земат предвид

Пари или финансирање?

Благодарение на извонредните стапки на финансирање (понекогаш камата од 0%) и стимулациите на дилерите за нови автомобили, новиот автомобил всушност може да биде подостапен од користен автомобил со текот на времето. На пример, заверен автомобил во сопственост на претходната сопственост, финансиран со камата од 5%, може да има идентична месечна исплата на нов автомобил што се финансира со 0,9%, иако набавната цена е помала. Во оваа ситуација, плаќањето готовина за користеното возило има најголема финансиска смисла.

Што е со трошоците за автомобилско осигурување?

Генерално, може да потрошите помалку на авто-осигурување ако купите користен автомобил, иако има случаеви кога одреден модел на половен автомобил е поскап за осигурување (како што е спортски или оној што е поверојатно да биде украден). Во некои случаи, на вашиот половен автомобил му треба само покриеност од судир, додека на нов автомобил му е потребен сеопфатен план.

Што е најдобро: ново или половно возило?

Тоа е голема одлука. Бидете сигурни дека ќе ги земете предвид цената што сте подготвени да ја платите, вашите потреби за живот и толеранцијата за ризик. Измерете ги трошоците за купување нов автомобил наспроти трошоците за одржување и поправки на половен автомобил. Ако сигурноста и „мирисот на новиот автомобил“ ви се најважни, изберете нов. Ако сакате често да менувате автомобили, да направите свои поправки и да потрошите што е можно помалку, изберете половен. И запомнете, можеби ќе можете да го искусите најдоброто од двата света со купување на користен автомобил од доцен модел, а поголемиот дел од неговата гаранција да е сè уште недопрена.